Astăzi:27 martie 2020

Beneficiile și daunele uleiului de cocos, utilizat intern și topic

Proprietățile și beneficiile uleiului de cocos. Întrebuințarea uleiului de cocos în frumusețe, alimentație, băi de soare și sarcină. Preț și unde se găsește.



Este foarte important să vă mențineți sănătatea. În acest sens, există un produs universal, cu caracter multilateral și excepțional, cu o compoziție foarte bună și o gamă largă de aplicații – e vorba de uleiul de cocos.

În ultima perioadă, acesta este foarte mediatizat, precum că ar fi incredibil de sănătos, folosit în masaje, cosmetologie, gătit și ca supliment nutrițional.

Singura condiție este ca uleiul să fie extravirgin, presat la rece și produs din materii prime de înaltă calitate.

Unii oameni ridică proprietățile miraculoase ale uleiului de cocos până la ceruri, alții sceptic dau din umeri și îl numesc doar o nouă invenție populară.



Cine are dreptate? Este uleiul de cocos atât de bun? Poate dăuna sănătății? Cum se aplică corect? Noi am efectuat propria investigație și am depistat dacă uleiul de cocos este cu adevărat elixirul frumuseții sau e vorba doar de publicitate.

Cum se produce uleiul de cocos

ulei de cocos pentru ten

Pentru a analiza pe deplin avantajele și dezavantajele uleiului de cocos, este important să înțelegeți cum acesta se produce. Uleiul de calitate este obținut din fructul palmierului. Producția acestui ulei este un proces destul de complicat. Mai întâi trebuie să așteptați până când nuca de cocos ajunge la starea de coacere necesară.

Acest lucru se întâmplă atunci când apa din nuca de cocos începe să se transforme în lapte și se îngroașă, adică se formează o pulpă numită „copra”.

Aceasta este folosită pentru extragerea uleiului, fiind mai întâi separată de coajă, uscată și zdrobită.


Apoi, copra este presată la rece sau la cald, de unde și se obține uleiul cu o textură fermă, de culoarea albă, cu aromă dulcie si un gust plăcut de nuci.

Un produs natural nu va conține alte arome, agenți de îngroșare, stabilizatori sau conservanți. De aceea, citiți cu atenție eticheta atunci când procurați uleiul, pentru a evita surprizele nedorite.

Proprietățile uleiului de cocos

ulei de cocos pentru pieleMetoda de presare la rece este cea mai preferată, întrucât permite să fie salvate toate elementele nutriționale utile. În primul rând, vorbim despre complexul solid de acizi organici, precum:

  • Acidul lauric, care asigură un efect antibacterian și antiseptic excelent, joacă un rol foarte important în dezvoltarea imunității la bebeluși, deoarece este un analog al unuia dintre componentele laptelui matern, accelerează procesele metabolice și de regenerarea a pielii, are un efect de întinerire;
  • Acidul hialuronic, care este un hidratant natural foarte eficient și îi conferă pielii elasticitate;
  • Trigliceridele acizilor grași saturați, care permit ca după aplicarea uleiului pe piele, acesta să fie absorbit rapid și să nu lase urme de grăsime;
  • Acid palmitic – o sursă de vitamine A și E, considerate vitaminele tinereții și frumuseții;
  • Acid caprilic – are un puternic efect antifungic, antiseptic și antiinflamator, restabilește și menține echilibrul bacterian în intestin;
  • Acid stearic – oferă hidratare și nutriție;
  • Acid linolenic – joacă un rol important în funcționarea multor sisteme organice, ajută la metabolismul grăsimilor și zaharurilor, la formarea celulelor noi și la menținerea echilibrului hormonal;
  • Acid arahidonic – asigură creșterea și recuperarea musculară, reglează circulația sângelui, participă la activitatea rinichilor și a tractului gastro-intestinal;
  • Acid aminocopronic – are un efect anti-șoc și anti-alergic;
  • Acidul miristic – îmbunătățește absorbția altor componente în celule, în special a mineralelor și vitaminelor;
  • Vitamine (C, E, K și colină) și minerale (magneziu, calciu, potasiu, zinc, fosfor, fier);
  • Acidul oleic – este implicat în stabilizarea echilibrului hidric al pielii și îmbunătățirea metabolismului lipidic.

O proprietate importantă a uleiului este faptul că atunci când temperatura ambiantă este sub 15 °C, uleiul se îngroașă și devine alb. Astfel, înainte de a-l utiliza, trebuie încălzit puțin în apă fierbinte.

Tipurile uleiului de cocos

Pentru a produce uleiul de cocos, sunt utilizate metodele de presare la cald sau la rece. Ca și alte uleiuri, cel de cocos la fel există în formă rafinată (nu are mirosul și gustul tipic nucii de cocos, se folosește la îngrijirea pielii și părului) și nerafinat (are toate caracteristicile nucii de cocos).



Presarea la rece

Această metodă este folosită destul de rar, deoarece permite obținerea a cel mult 10% de ulei din nucă. În schimb, acest ulei este înzestrat cu o mulțime de proprietăți utile, are o valoare nutritivă mai mare și reprezintă calitatea superioară. Uleiul de cocos presat la rece are o aromă bogată și un gust dulce. Prețul său este semnificativ mai mare decât costul produsului obținut prin presarea la cald.

Presarea la cald

Metoda de presare la cald este mai frecventă, deoarece permite să obțineți 50% ulei din nucă. Beneficiile unui astfel de produs sunt semnificativ mai mici decât cele obținute prin presarea la rece.

Ulei rafinat

Cele mai multe uleiuri de cocos sunt uleiuri rafinate. Acesta este mai transparent și își pierde aroma de nucă de cocos. În schimb, are un termen de valabilitate mai mare.

Ulei nerafinat

Totuși, pentru a beneficia de toate proprietățile uleiului, mai bine alegeți unul nerafinat – acesta are un miros intens, conferă corpului o aromă de nucă de cocos și înmoaie mai bine pielea. În plus, uleiul nerafinat mai puțin probabil va provoca alergii. Din același motiv, anume acest ulei este recomandat în timpul sarcinii și alăptării.

Beneficiile uleiului de cocos

ulei de cocos presat la receUleiul de cocos este foarte utilizat în țările cu climă caldă, în special în tratarea inflamațiilor pielii și arsurilor, dar și la calmarea, echilibrarea și refacerea emoțiilor.

Avantajele utilizării interne ale uleiului de cocos:

  • Este un antioxidant excelent, împiedică îmbătrânirea prematură și detoxifică corpul;
  • Conține 50% acid lauric, ceea ce îl face un excelent instrument pentru prevenirea aterosclerozei. De asemenea, acest acid previne multe boli cardiace, scade colesterolul rău și hipertensiunea arterială;
  • Conține acizi grași care ajută la buna funcționare a glandei tiroide și a sistemului endocrin. Normalizează hormonii, ajută la pierderea în greutate sau menține greutatea dorită;
  • Este recomandat în pancreatită, deoarece este mai bine tolerat;
  • Crește imunitatea, fiindcă conține mulți acizi și lipide antimicrobiene benefice, care ajută corpul să lupte activ împotriva agenților patogeni – bacterii, viruși, ciuperci, paraziți etc.;
  • Promovează absorbția calciului și magneziului, astfel contribuind direct la sănătatea oaselor, dar și pentru dinți;
  • Contribuie la prevenirea bolilor hepatice și la diferite afecțiuni ale rinichilor și vezicii biliare, ajută la dizolvarea pietrelor;
  • Are un efect pozitiv asupra vaselor sangvine, fiind extrem de util pentru venele varicoase;
  • Îmbunătățește producția de insulină și ajută la controlul nivelului de zahăr în sânge;
  • Este extrem de util în bolile infecțioase – gripa, rujeola, herpesul, hepatita, pneumonia, gonoreea, infecțiile vezicii urinare etc.;
  • Este eficient în tratarea diferitelor răni și vânătăi, accelerează vindecarea hematoamelor;
  • Previne osteoporoza.

Avantajele întrebuințării topice ale uleiului de cocos:

  • Uleiul de cocos pentru păr – luptă împotriva căderii părului, permite să restaurați și să mențineți părul sănătos. Măștile regulate cu ulei de cocos pentru părul degradat și fragil îl fac mai strălucitor și mai voluminos. De asemenea, luptă împotriva mătreții și păduchilor. Alegeți uleiul de cocos rafinat pentru pielea scalpului, deoarece acesta nu duce la formarea porilor. Uleiul nerafinat poate fi aplicat doar ca o mască directă pe păr, evitând contactul cu scalpul.

Exemple de măști:

  1. Pentru păr fragil – înainte de baie, aplicați uleiul de cocos pe toată lungimea părului și lăsați-l timp de jumătate de oră.
  2. Contra mătreții – aplicați uleiul pe scalp, acoperiți-l cu un prosop cald și lăsați așa toată noaptea. Dimineața spălați părul ca de obicei.
  3. Pentru părul uscat – se amestecă 1 lingură de ulei de cocos cu o lingură de miere de albini. Se încălzește amestecul la temperatură redusă, astfel încât să devină omogen și suficient de lichid. Aplicați masca răcită pe scalp, pieptănați părul și înfășurați-l într-un prosop pentru o oră.
  4. Pentru capete deteriorate – 1 lingură de ulei de cocos topit se amestecă cu o lingură de sare de mare mărunțită. Se aplică masca pe capete și se lasă pentru o oră.

Este recomandat ca măștile cu ulei de cocos să fie aplicate nu mai des decât de 2-3 ori pe săptămână.


  • Uleiul de cocos pentru piele – poate fi folosit în loc de loțiunea obișnuită de hidratare sau poate fi aplicat pe pielea sensibilă din jurul ochilor. Deoarece este o sursă de acid hialuronic natural, uleiul de cocos pentru față și ten este o reală comoară – hidratează, netezește, îmbunătățește microcirculația sângelui, revigorează tenul, diminuează ridurile și îmbunătățește aspectul pielii.
  • În loc de balsam pentru buze – substanțele active vindecă micile fisuri și creează o barieră de protecție împotriva temperaturii reci, a umidității ridicate și a diferențelor de temperatură.
  • În loc de cremele de protecție solară – dacă optați pentru un bronz egal și frumos, dar și pentru o piele protejată de razele solare, atunci ungeți corpul cu ulei de cocos înainte de a merge la plajă.
  • În loc de cremele de după epilare – astfel veți scăpa de senzațiile dureroase și inconfortabile.
  • Utilizarea în masaje sau împachetări corporale – este excelent ca bază atât pentru masajul corporal profesional, cât și pentru masajul la domiciliu. Poate fi folosit și pentru auto-masajul feței, deoarece calmează și hidratează în mod eficient pielea. Pentru împachetări – se amestecă 3 linguri de ulei de cocos și una de cafea măcinată. Al doilea ingredient poate fi înlocuit cu sare marină fină, zahăr, amidon de porumb sau fulgi de nucă de cocos.
  • Vă ajută să slăbiți sănătos și luptă împotriva obezității. Efectul va fi vizibil doar dacă veți elimina din dietă toate celelalte grăsimi și veți controla strict consumul de ulei de nucă de cocos.
  • Este un excelent produs de îngrijire pentru pielea delicată a copiilor.
  • Este un demachiant foarte bun, dizolvând perfect chiar și cel mai rezistent rimel. Doar nu uitați să vă spălați fața cu apă caldă după procedură.
  • În loc de pastă de dinți – uleiul de cocos reduce semnificativ cantitatea de bacterii Streptococcus care cauzează cariile, iar clătirea sistematică a gurii cu ulei timp de 10-15 minute vă permite să vă albiți dinții vizibil și să vă întăriți gingiile. Puteți să-l combinați cu uleiuri esențiale, cum ar fi menta.
  • Adițional altor creme – dacă vreți să hidratați mai bine pielea uscată, puteți adăuga uleiul de cocos în crema preferată. Produsele se amestecă în palmă, în caz contrar veși reduce valabilitatea cremei.
  • Îngrijește unghiile și sprâncenele – pentru a întări unghiile, aplicați uleiul pe degete înainte de culcare. Iar dacă visați la sprâncene groase, amestecați uleiul de cocos cu cel de ricin și aplicați compoziția cu o perie pe sprâncene.
  • Este utilizat în tratamentul psoriazisului, dermatitei și eczemelor.
  • Îndepărtează stresul – o cantitate mică de ulei trebuie aplicată pe scalp cu mișcări ușoare de masaj și veți uita de oboseală.
  • Uleiul de cocos pentru vergeturi – nutrienții activi ai uleiului împiedică apariția vergeturilor, iar acizii folositori contribuie la reducerea vizibilității vergeturilor după apariția lor. În acest scop, este binevenit uleiul de cocos în sarcină.
Important! Timp de 30-40 de minute după aplicarea uleiului, corpul nu ar trebui să intre în contact cu aerul rece și apa.

Întrebuințarea în alimentație ale uleiului de cocos:

ulei de cocos pentru parUleiul de cocos poate fi utilizat la prăjit, deoarece are o temperatură ridicată de ardere și emite mai puțini radicali liberi. Acesta va da un gust neobișnuit felurilor de mâncare preferate.

Este, de asemenea, foarte des utilizat în prepararea deserturilor (de exemplu: dulciuri, cocktailuri și prăjituri raw-vegane), dar și în produse de patiserie (înlocuiește perfect margarina și untul).

Uleiul de cocos este perfect și pentru prepararea felurilor de mâncare fierbinți, dar și pentru salatele care necesită consumare imediată. Mai mult, poate fi folosit ca bază pentru sosuri, iar datorită gustului specific, peștele și fructele de mare vor dobândi o notă exotică subtilă.

Mai puteți experimenta și cu rețete interesante de supe, iar aderenții veganismului vor aprecia, cu siguranță, fructele de pădure cu gust de nucă de cocos.

Daunele și dezavantajele uleiului de cocos

Cu toate proprietățile sale unice și benefice, totuși uleiul de cocos poate provoca și daune în urma utilizării sale. Așadar:

  • Nu abuzați de uleiul de cocos în alimentație, pentru că atunci când este consumat într-o cantitate mare, este greu de absorbit de către organism și poate crea doar rău organelor interne.
  • Trebuie utilizat cu prudență de către persoanele care suferă de colecistită cronică, deoarece poate acutiza situația.
  • Poate provoca reacții alergice de diferite grade de severitate. Puteți verifica sensibilitatea pielii prin aplicarea uleiului pe suprafața interioară a încheieturii mâinii, urmărind timp de 2 ore reacția. Dacă nu apare mâncărime, umflături și înroșire, atunci uleiul vi se potrivește și îl puteți folosi.
  • Dacă aveți păr gras, atunci aplicați-l doar pe capete sau pe partea de mijloc. Uleiul se spală destul de greu și părul va părea și mai gras.
  • Uleiul de cocos pentru tenul acneic este interzis. Acesta a acumulat patru puncte din cinci pe scara comedogenică, ceea ce înseamnă că, atunci când este frecvent utilizat pe pielea grasă, porii se înfundă, inflamația și comedoanele sunt activate, iar porii se extind și mai mult.

Diferența de alte uleiuri

Uleiul de cocos poate fi înlocuit cu ușurință. De exemplu, uleiul de măsline restabilește la fel de bine structura părului deteriorat și, în același timp, luptă cu mătreața. Uleiul de semințe de strugure este renumit pentru proprietățile excelente de hidratare, costă mult mai puțin decât uleiul de cocos și nu trebuie să fie pre-topit.

Uleiul de susan protejează contra razelor ultraviolete, iar uleiul de avocado este mult mai bogat în vitamina E, dar și în alte micro și macroelemente. De altfel, toate aceste uleiuri sunt și mai puțin calorice față de uleiul de cocos.

Preț și unde poate fi găsit în România

Prețul uleiului de cocos diferă în dependență de țara de origine și de producător (Solaris, Viva etc.). Un veritabil ulei de cocos extravirgin, presat la rece, fără adăugarea altor aditivi și cu logo-ul agriculturii ecologice costă de la 15 lei pentru 15 ml., 35 lei pentru 250 ml. și 50 lei pentru 500 ml.

Puteți achiziționa uleiul de cocos: de la plafare, din farmacie (prețul din farmacie fiind mai mare), din supermarketuri (poate fi găsit ulei de cocos și în Kaufland, și în Carrefour).

Uleiul de cocos a intrat în vogă nu cu mult timp în urmă, dar a reușit deja să-și creeze o reputație ca un produs indispensabil din punga cosmetică. Important e să-l alegeți pe cel calitativ.


Dacă ați găsit greșeli ortografice, Vă rugăm să selectați fragmentul textului și să apăsați Ctrl+Enter. Vă suntem recunoscători!

(Vă rugăm să apreciați!)
Se încarcă...
Share
Home » Beauty » Beneficiile și daunele uleiului de cocos, utilizat intern și topic

Suntem foarte bucuroși pentru că ați vizitat paginile noastre, aveți posibilitatea de a evalua și a comenta orice articol. Împărtășiți opinia sau ideile dvs. Ne străduim mereu să vă aducem cele mai interesante și pozitive noutăți!

Mesaj de eroare

Acest text va fi trimis editorilor noștri:

Mulțumesc!